7 Nisan 2016 Perşembe

Kedilerin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Merhaba sevgili kediciler,
Uzun bir aradan sonra yeniden buluşmak çok güzel. Takip edenleriniz varsa bilirler, Kabak isimli beş yaşında dört ayaklı bir kızım ve Kayrahan isimli 3 yaşında iki ayaklı bir oğlum var. Oğlumu büyütürken bir çok olumlu olumsuz tepkiyle karşılaştım. Kimileri kediyle aynı ortamda büyüyen bir bebeğin sağlıksız olacağını söylediler ve ağızlarının payını aldılar. Kimileri de oğlumun çok şanslı olduğunu, harika bir insan olarak yetişeceğini söylediler. Henüz 3 yaşında ama onunla gurur duyacağım bir çok şey öğrendi Kabak’tan.


 İlk öğrendiği şey sorumluluk duygusu oldu. Başka bir canlının sorumluluğunu almak ne demek onu öğrendi. Fakat bunu bir köpekten , kuştan, balıktan veya herhangi bir canlıdan da öğrenebilirdi.

Diğer hayvanlardan öğrenemeyeceği, kedilere has şeyler var. En önemlisi de “tercih etme hakkı”. O istediği zaman ona dokunup, onu öpebiliriz. Sevmediği, hoşlanmadığı kimse onun alanına giremez. Birinin saygı ve sevgisini kazanmak için önce hak etmek gerekir.

İkinci olarak “paylaşım” nedir onu öğrendi. Kabak’ın sürekli üzerine uyuduğu bir koltuk var. Kabak ne zaman oraya yatsa, koltuk kıymete biniyordu. Kayrahan onu zorla kaldırıyor, kendi oturuyordu. Kediler vazgeçmez bilirisiniz. Ortamı tahmin edin, kavga kıyamet. Ve sonunda Kayrahan anladı ki, paylaşmak zorunda.
Öğrendiği bir diğer şey de “hoşgörü” oldu. Kayrahan ne zaman boyama yapmaya kalksa, sürekli kalemi ısırmaya, yakalamaya çalışan bir kedi ile karşılaştı. Ama her seferinde bunu hoşgörü ile karşılayıp “galiba benimle oyun oynamak istiyor” deyip sabretti.

Dediğim gibi bir çok şey öğrendi, bazen yalnız kalmanın iyi olduğu gibi, güneşi gördüğü zaman gözlerini kapatıp sıcaklığı hissetmek gibi, herkesin yaptığın şeyin bazen doğru olmadığını ve kendi doğruları olması gerektiği gibi… hepsi bir yana onunla en çok gurur duymamı sağlayacak şey ise “merhamet duygusu” oldu. Bir restoranda garsona artan yemekleri çöpe attırmayıp “abi onları poşete koyar mısın, kedilere vereceğim” demesi, hayvanat bahçesine giden arkadaşı tecrübelerini ona anlatırken “anne beni de götür, kafeslerin kapılarını açarız” demesi…

Oğlumla gurur duyuyorum. Ve şunu çok iyi biliyorum “Bu kirli dünyayı, merhametli çocuklar temizleyecek!”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder