10 Haziran 2016 Cuma

Kedilerle Yolculuk

Merhaba sevgili kediciler,
Şimdiye kadar sizlere mesleğimden hiç bahsetmedim. Lojistik ve uluslararası taşımacılık yapıyorum. Bu ayki yazımda mesleki tecrübelerimden yararlanıp, sizlere evcil hayvan,  özellikle kedi ile yolculuk yaparken neler yapmalıyız, kurallar nelerdir, yükümlülüklerimiz nedir bunlardan söz edeceğim.
Öncelikli olarak yapmamız gereken, rezervasyon yaptırırken mutlaka yanımızda evcil hayvan olacağını belirtmek olmalı. Bunun nedeni, uçağa en fazla iki hayvan kabul edilmesidir. Eğer kontenjan dolmuşsa bir sonraki uçağa bilet almak mantıklı olacaktır.

Bunun dışında eğer uçakta köpek veya kuş varsa sizin kedinizi kabul etmeyeceklerdir.
Daha sonra gidilecek ülkenin özel şartları olup olmadığı kontrol edilmelidir. Konsolosluklar bu konuda yardımcı oluyor. Avrupa Birliğine üye olmayan ülkelerden Avrupa Birliği (EU) ülkelerine seyahat edecek olan evcil hayvanlar (kedi, köpek v.b.) için Inaktiv kuduz aşısı yapılması , bu aşıdan en erken 30 gün sonra antikor titrasyon ölçümü yapılması zorunludur. Bu işlemlerin yapıldığına dair “Aşı Karnesi”nde işlemin yapıldığı tarih ve geçerlilik süresinin yer alması gerekmektedir. Bunların yanı sıra kedinizde mutlaka mikro çip bulunması gerekiyor.  Kullanılacak çiplerin İSO 11784 veya  İSO11785 belgeli olmasına dikkat edin.

Ayrıca, maalesef hamile veya 12 haftadan küçük kedileri uçağa bindirmeye çalışan zihniyetler var. Bunların amacı zaten belli. Bu gibi durumlar yaşanmaması  ve evcil hayvan ticaretini önlemek amacıyla veteriner raporunda yaş ve gebelik durumu yazması gereklidir.
Bu arada belirtmekte fayda var, uçaklarda yolcu beraberinde kedi, köpek ve küçük ötücü kuşlar taşınabiliyor. Maalesef her köpek taşınamıyor çünkü kabı ile birlikte hayvanın ağırlığı 8 kilogramı geçmemeli. Ayrıca, genel olarak 50-55 cm’den daha büyük taşıma kaplarını kabul etmiyorlar. Size tavsiyem rezervasyon yaptırırken bu şartları sormanız olacaktır. Eğer hayvan sevmeyen bir kabin memuru ile karşılaşırsanız her şeyi sorun edebilir. Bu kedi agresif deyip uçağa kabul etmeme hakkı var.

Gelelim ücret konusuna…
Tabi ki ekstra bir ücret var, hakkınız olana maksimum bagaj ağırlığını geçmeseniz bile (benim kullandığım hava yolları şirketlerinde hep böyle oldu). Belirlenen ücret brüt ağırlıkla (kap+kedi) orantılı oluyor.

Kediler için bilinmesi gerekenler bunlar. Ayrıntıları hava yolu şirketinizden öğrenebilirsiniz J

1 yorum:

  1. Güzel kedi kendim olmasını isterdim ama daha kendime bakamıyorum :(

    YanıtlaSil